Can You Sell a Jointly Owned Property If One Owner Lives Abroad?
What if you want to sell a jointly owned property in India but one of the owners lives abroad? Does the sale have to wait until they return? Not necessarily. This guide explains how you can sell the property with an overseas co-owner, when a Power of Attorney may help and what happens if one owner refuses to sell. It also covers the documents and registration formalities you should check before proceeding with the sale.
Not necessarily. You can sell a jointly owned property even if one owner lives abroad, provided the required owners consent to the sale and the legal formalities are completed. The overseas owner may be able to appoint a representative in India through a valid Power of Attorney. However, the process depends on the ownership arrangement and the documents required for registration.
Can You Sell the Property Without the Owner Living Abroad Being Present?
Yes. The overseas owner's physical presence in India is not always necessary.If all co-owners agree to sell, the owner living abroad can execute the required documents or authorise a representative to act on their behalf. The sale must still comply with the applicable registration requirements.
Nevertheless, living abroad and refusing to sell are two different situations. If one co-owner does not consent to the sale of the entire property, the other owners cannot simply sell that person's share along with their own.
Also Check: FEMA Guidelines for NRIs Explained
How Can an Owner Abroad Sell Their Share of the Property?
A co-owner may be able to sell their own share without transferring the other owners' interests. Section 44 of the Transfer of Property Act, 1882, recognises a co-owner's right to transfer their share, subject to applicable legal conditions.However, the buyer acquires the seller's interest in the property, not automatic ownership of the entire property. The nature of the ownership and any restrictions must also be considered.
Therefore, if your objective is to sell the entire flat, obtaining the consent and required execution from all relevant owners is the safer route.
How Can an NRI Execute a Power of Attorney From Abroad?
If you live overseas and cannot travel to India, a Power of Attorney may allow a trusted representative to complete specified steps on your behalf.Under Sections 32 and 33 of the Registration Act, 1908, an authorised agent can present documents for registration, subject to the prescribed requirements. The overseas owner must follow an acceptable authentication process. Here is what you should check:
- Prepare the PoA: Clearly state the powers granted to your representative, including the authority to execute the sale deed or complete registration formalities, where required.
Frequently Asked QuestionsFAQs
Yes. The sale can proceed if the required owners consent and complete the necessary formalities. The owner in Dubai may be able to execute the documents abroad or appoint an authorised representative in India.
Not necessarily. A properly authorised representative may be able to execute or present documents on the owner's behalf, subject to the PoA's scope and applicable registration requirements.
You cannot automatically sell another co-owner's interest without their authority. Section 44 of the Transfer of Property Act, 1882, addresses the transfer of an individual co-owner's share. If the parties disagree, seek legal advice on the available options.
No. A PoA is not compulsory merely because an owner lives overseas. It may be useful when the owner cannot personally complete the required steps in India.
No. A PoA authorises a representative to perform specified acts. The property sale must still follow the legally required conveyance and registration process.
Disclaimer: The information presented by TOI Homes, part of The Times of India Group, is for general informational purposes only and does not constitute financial, legal, or investment advice. All data and insights are based on sources believed to be reliable but are not guaranteed for accuracy or completeness and are subject to change due to market conditions. The developer and associated entities are not liable for decisions made based on this information. Real estate investments involve risks, and buyers are advised to conduct independent due diligence and consult certified advisors before investing. TOI Homes does not endorse or promote any specific property or developer unless explicitly stated.